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Gli asparagi

Oggi parliamo di un gustosissimo alimento: l’asparago (dal greco aspharagos, germoglio) si tratta di una pianta erbacea, la cui parte edibile è costituita dal turione.

L’asparago è un ortaggio primaverile dalle molte proprietà benefiche e dalla storia millenaria. Grazie ai suoi nutrienti ha effetto diuretico e drenante, inoltre ha un alto contenuto di glutatione (GSH), un potente antiossidante. La sua coltivazione ha una storia millenaria, nel bacino del mediterraneo e in Asia Minore, molto diffuso il suo uso presso i Romani.

Tuttavia è bene sapere che il consumo di asparagi può essere nocivo in caso di infiammazioni renali.

La composizione chimica dell’asparago è la seguente:

  • asparagina, un amminoacido
  • rutina che serve a rinforzare le pareti dei capillari
  • acido folico, presente in abbondanza
  • manganese e vitamina A
  • fosforo e vitamina B
  • Calcio
  • Magnesio
  • Potassio
  • sodio in minima quantità
  • carboidrati: 3,2
  • proteine: 3,5
  • grassi: 0,2 (non contiene colesterolo)
  • acqua: 90%
  • calorie: 25 Kcal/100g

Alcuni dei componenti dell’asparago sono metabolizzati ed espulsi tramite l’urina, dandole un tipico e forte odore.

Di seguito vi riporto alcune ricette a base di asparagi: tonno con asparagi, insalata di asparagi, noci, salmone e avocado

 

Asparagus

Today we talk about a tasty food: the asparagus (from the greek aspharagos, bud) is a herbaceous plant whose edible portion is formed by the shoot.

Asparagus is a spring vegetable with many beneficial properties and thousand-year history. Due to its diuretic effect and draining nutrients, it also has a high content of glutathione (GSH), a powerful antioxidant. Its cultivation has a long history, in the Mediterranean and Asia Minor, widespread its use among the Romans.

However, it is good to know that the consumption of asparagus can be harmful in the case of kidney inflammation.

The chemical composition of the asparagus is the following:

• asparagine, an aminoacid

• rutin which serves to reinforce the walls of the capillaries

• folic acid, present in abundance

• manganese and vitamin A

• phosphorus and vitamin B

• Calcium

• Magnesium

• Potassium

• sodium in a minimum amount

• Carbohydrates: 3,2

• Protein: 3.5

• Fat: 0.2 (contains no cholesterol)

• Water: 90%

• Calories: 25 Kcal/100g

Some of the components of asparagus are metabolized and excreted in the urine, giving it a typical and strong odor.

Below you will find some recipes for asparagus: tuna with asparagus, asparagus salad, walnuts, salmon and avocado

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